White Marlin – sopocki raj dla podniebienia

Sopot słynie z wielu wyjątkowych i jednocześnie smacznych miejsc, niełatwo zatem wybrać to jedno, jedyne, najlepsze. Jest kilka najlepszych i bez wątpienia jednym z nich jest właśnie White Marlin.

Dlaczego wyjątkowe, zapytasz. Otóż, White Marlin to nie tylko świetna kuchnia, to również bistro z kawiarnią, a latem nawet beach bar. Mi osobiście od zawsze kojarzy się z takim eleganckim domkiem na plaży gdzieś nad oceanem, gdzie szum fal zakłóca ciszę. Tego wyjątkowego wydarzenia doświadczyć możecie głównie latem, wybierając stolik dosłownie na plaży, zaledwie kilkanaście metrów od morza.

Zimą White Marlin też ma niebywały urok. Restauracja jest w znacznej części przeszklona, serwując zapierający dech w piersiach już od samego wejścia. Miłośników polskiego morza poza sezonem, z pewnością nie muszę przekonywać, że warto tu zajrzeć właśnie w tym czasie.

Wnętrze White Marlin to wszechogarniająca biel z dodatkami marynistycznymi, które swoim klimatem bardziej przypomina wnętrze drewnianej, ale bardzo eleganckiej chatki na plaży, niż restauracji. Być może to za sprawą foteli, na których można sobie zasiąść tuż przy oknie z lampką wina. Być może za sprawą stolików z ogromnymi wazonami wypełnionymi świeżymi kwiatami. A, na pewno już dzięki ogromnej ilość świec palących się w każdym kącie.

Co zjemy?

White Marlin to tak naprawdę dwie kuchnie. Pierwsza z nich to przede wszystkim kuchnia śródziemnomorska, która proponuje ryby, steaki, zupy ale znajdziecie też pizze, czy burgera. Z tej karty, zdecydowanie polecamy zupkę rybną (29,-) trochę pikantna, bardzo wyrazista i aromatyczna. Zupę gulaszową ( 29 ,-) oraz risotto szafranowe z krewetkami (59,-).

Druga, zdecydowanie nasza ulubiona i nie skłamię jeśli napiszę, że przychodzimy tu głównie dla NIEJ.

KUCHNIA CHIŃSKA, która ma swoją niekrótką historię w tym miejscu. Otóż, restauracja White Marlin mieści się na terenie chińskiego Zhong Hua Hotel z 1907 roku. To tu, jeszcze do niedawna mieściła się chińska restauracja. I z tego miejsca dziękuję z całego serca (jestem przekonana, że w mojej wdzięczności nie jestem odosobniona) właścicielowi White Marlin, który tworząc nową restaurację, nie zrezygnował z kuchni chińskiej.

Polecamy: springrolls i chipsy krewetkowe!!! Wieprzowinę po syczuańsku (41,-) i Kurczaka z orzeszkami w ostrym sosie (38,-). Dodatkowo i obowiązkowo polecamy makaron z warzywami po Szanghajsku (12,-) i  oczywiście ryż z warzywami ( 12,-). Kuchnię chińską uwielbiamy i jadamy stosunkowo często. Różnie trafiamy. Ta, jest po prosu prawdziwa, tzw. bez ściemy. Nie poczujesz tu sztucznych przypraw, czy sosu z butelki w takiej ilości żeby zabić smak mięsa. Jest pysznie, po chińsku i nie do przejedzenia. Oba dania są dość duże, proponujemy więc 1 danie na dwie osoby. Spokojnie się najecie, a i tak pewnie zostanie 🙂

White Marlin dla dzieci

Trzy razy tak! Krótka, ale treściwa karta menu. Krzesełka dla najmłodszych, a do tego kącik zabaw Little Monster. W weekend na dzieciaczki czeka uśmiechnięta i bardzo kreatywna pani animatorka, która zaopiekuje się maluchem, a Ty spokojnie zjesz CIEPŁY posiłek 🙂 Latem na restauracyjnej plaży do dyspozycji maluchów jest  fajny plac zabaw, choć mam wrażenie, że już sama tona i kilometry piasku są wystarczającą atrakcją.

White Marlin – idealne miejsce na romantyczną kolację przy świecach z widokiem, na rodzinny obiad, na lunch z psiapsiółą, czy w końcu większą imprezkę okolicznościową.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *