Gdzie na PRAWDZIWE lody w Gdyni ??? – Tylko Mariola Cafe !!!

W dobie mody na wszystko co naturalne, bio and eko przyszedł czas na lody… oczywiście też tylko te naturalne, bio and eko!!! Ostatnimi czasy lodziarni hucznie nazywającymi się tymi prawdziwymi i rzemieślniczymi jest wysyp jak grzybów po deszczu – cóż taka moda…. Moda również jest na oszustwa i ściemę…

Bo niestety nie wszystko co w nazwie zawiera słowo ” zdrowe” jest zdrowe, a ” naturalne” – naturalne. No bo jak można mówić o lodach, że są naturalne jeśli do ich produkcji wykorzystuje się półprodukty, gotowe bazy do lodów, pasty czy inne proszki?! No nijak!!!

I powiem Wam więcej, jak widzę na każdym rogu reklamujące się lodziarnie “rzemieślnicze” oferujące te same nazwy smaków, niczym de facto się nieróżniące, a prześcigające się wyłącznie dizajnem wnętrz – bo to przecież w dobrych lodach najważniejsze, to wiem, że do naturalnych lodów im daleko.

Jak zatem zjeść naprawdę dobre lody w Gdyni? Wystarczy pójść do

Mariola Cafè

Lodziarnia Mariola Cafè to prawdziwa kawiarnia i lodziarnia z tradycją sięgającą roku 1966. To lody, w których wyraźnie poczujesz śmietanę, a jeśli wybierzesz smak truskawkowy to nie tylko kolor będzie na niego wskazywał, ale przede wszystkim smak. Smak prawdziwych truskawek, jagód, czy malin. Choć osobiście jestem wielką fanką tych zwyczajnie śmietankowych – nie potrzebują żadnych ulepszaczy – są idelne, takie proste i zwyczaje, a jednak najlepsze na świecie.

”Są to lody rzemieślnicze, a nie przemysłowe. Lody mają cztery podstawowe składniki: mleko, śmietana, jajka i cukier, a jedynym konserwantem jest niska temperatura przechowywania. My jesteśmy niezadowoleni kiedy sprzedajemy lody wyprodukowane trzy dni wcześniej, a lody przemysłowe stoją w zamrażarkach często latami.” A. Ruszczyk.

”Tajemnica tkwi w temperaturze i proporcjach, które są naszym rodzinnym sekretem. Lody przechowujemy w temperaturze około minus 20 stopni, a temperatura sprzedaży wynosi około minus 10 stopni. Jeśli chodzi o produkcję, to podstawą są dobrej jakości składniki. Codziennie lokalni dostawcy dowożą nam świeże mleko, jajka i śmietanę, z których tworzymy mieszankę pasteryzowaną na późniejszym etapie produkcji. Kiedy dojrzeje, są to gotowe lody śmietankowe, do których dodaje się owoce lub bakalie. Nasze lody są tak kremowe, bo są to tak zwane lody kręcone, czyli takie, które gęstnieją podczas mieszania w niskiej temperaturze. Trzeba je robić tak, jak natura chciała.”  Andrzej Ruszczyk – współwłaściciel.

Mariola Cafè ma trzy stałe lokalizacje:

  • ul. 10 lutego Centrum Handlowe Batory
  • ul. Traugutta 2 ( można wejść również od ul. Świętojańskiej)
  • ul. Bolesława Prusa 24 – to pierwsza lokalizacja Marioli. Wnętrze od wieków jest niezmienione, czuć tu tradycje rodzinną, czuć tu klimat PRL-owskiej kawiarni z najlepszymi lodami na świecie, gdzie kawa pachnie kawą, a w serniku wyczujesz prawdziwe jaja zamiast proszku. Uwielbiam tą lokalizację, pewnie głównie z sentymentu. To tu rodzice zabierali mnie w niedziele na lody, a sami umawiali się tu na pierwsze randki w Liceum. I to tu właśnie postoisz w najdłuższej kolejce po lody w Gdyni.
  • i jedną sezonową ( na wynos). Wejście na bulwar od strony Teatru Muzycznego.

SMACZNEGO !!!

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *